Dagens debatt

Medverkande i dagens debatt som var en del av humanisternas branschdag var:

Eva Westerberg (moderator), Tankesmedjan TIMBRO
Sharon Rider, Prodekanus, Lektor i teoretisk filosofi
Kristina Ekholm, Ordförande i Uppsala Studentkår
Amanda Sjöquist, Studenthandläggare i DIK
Peter Gustavsson, Politiker (s)

De ämnen som togs upp var bland annat för- och nackdelar med att presentera och marknadsföra sig som humanist och Uppsala universitets roll som förberedande för studenters kommande yrkesliv. Det sista ämnet var det som fick störst utrymme och trots att detta var en debatt var detta det enda ämne där meningarna faktiskt gick isär. Sharon Rider tog upp aspekten att det faktiskt inte är universitetens uppgift att agera arbetsförmedling, universitetens ansvar är att ge en bra och ståndskraftig utbildning men som det sedan är studenternas uppgift att förvalta. Självklart ska event som branschdagar och liknande aktivitetar uppmuntras men att lotsa elever in i framtida arbeten är inte meningen anser Sharon.

Några av debattens många talande citat:
"Studenter vill ha mer skydd än vad framtiden bär i sitt sköte"
- Sharon Rider
"Dagens utbildning skapar morgondagens arbetsmarknad"
- Peter Gustavsson
"Akademin måste börja tala samma språk som arbetsmarknaden. Vi måste tala så att de förstår för de kommer inte att komma till oss"
- Amanda Sjöquist
"Om humanister har dåligt självförtroende kan det bero på att staten inte prioterar våra utbildningar"
- Kristina Ekholm

Sammanfattningsvis kan man säga att det var en intressant debatt som livades upp av Sharon Rider och Peter Gustavsson.

1 kommentar:

Maria sa...

Kanske är det dags för arbetsmarknaden & universiteten att mötas halvvägs? Om man målar in sig i ett hörn genom att säga att det inte är den enes eller den andres uppgift tror jag inte att det kommer att ske så mycket förändring vad gäller humanisternas situation på arbetsmarknaden. Visst är det, i slutändan, studenternas uppgift att förvalta sin kompetens och även att presentera den för arbetsmarknaden, men eftersom arbetsmarknaden inte alltid är så tydlig kan det vara bra att få lite starthjälp. Genom att ha ett aktivt samarbete mellan universiten & arbetsmarknaden under studiernas gång (branch-dagar, studiebesök, praktik, m.m) delar man på ansvaret på ett ganska smidigt sätt. Det måste ju vara ett vinna-vinna scenario!