Föredrag: Internationella hjälpinsatser efter katastrofer

Utrikespolitiska föreningen Uppsala arrangerade ett föredrag med Johan von Schreeb, grundaren till svenska Läkare utan gränser, med titeln: Internationella hjälpinsatser efter katastrofer - exemplet Haiti.

I en nästan fylld sal i universitetshuset talade Johan von Schreeb en dryg timme om hjälpinsatser i tid av katastrof och öppnade sedan upp för en mycket intressant frågestund. Föredraget utgick inte specifikt från Läkare utan gränsers katastrofarbete utan från en mer generell grund som alla bistånd- och internationella organisationer arbetar utifrån. Budskapet som var klart och tydligt under hela föredraget var det att för att kunna bidra till ett drabbat land/område är det absolut nödvändigt att ha kunskap om vad människorna faktiskt behöver. Har ett land från början en väl fungerande sjukvård som efter en katastrof fortfarande är intakt behövs kanske inte läkare som skickas ner för att just vårda sjuka utan kanske för att rent praktiskt ordna med tak över huvudet. Viljan av att göra gott är aldrig fel men konsekvenserna kan däremot vara det och det är just därför otroligt viktigt att ha kunskap om vilka behov som faktiskt finns hos de drabbade, menar Johan.

Ytterligare talade Johan om katastrofens tre steg: innan katastrofen, under katastrofen och efter katastrofen. Hjälpen som behövs under en katastrof är betydelsefull dock är det viktigt att komma ihåg att en katastrofs konsekvenser förmodligen skulle sett helt annorlunda ut om resurser lagts på ett samhälle innan katastrofen. Likaså att det under en väldigt lång tid efteråt kommer att behövas resurser och då se till hur detta efterarbete bör byggas upp i förhållande till behov.

Summerat var det ett mycket intressant föredrag som definitivt fick en att tänka lite extra kring relationen mellan resurser och behov.

Inga kommentarer: