Varför behövs vi på arbetsmarknaden?

Myten om att humanister inte behövs på arbetsmarknaden håller helt på att försvinna dessa dagar. Projekt Athena är ett nystartat nationellt initiativ av studentkårer runtom i landet som har som mål att stärka humanisters eget självförtroende på arbetsmarknaden och lobba för ett attitydskifte i synen på humanioran. De har bland annat skapat en kompetensguide för att påminna humanisterna om deras specifika färdigheter som studier i humaniora ger och som är mycket värdefulla på arbetsmarknaden.

Deras egna ord sammanfattar budskapet tydligt:

“Humanistisk kompetens är eftertraktad och nyttig, och det enda som behövs är självförtroendet hos humanisterna själva att gå ut och visa på sin kompetens på arbetsmarknaden. Det handlar om nödvändigheten av humanistiska åskådningar för samhället som sådant. Vi humanister måste ta strid om kunskapssynen i Sverige, och vi måste vara bestämda när vi säger att kunskap om mänsklig kultur och mänskligt tänkande aldrig är onyttigt eller onödigt. Tvärtom är den kunskapen grundläggande och nödvändig om vårt samhälle ska kunna utvecklas.”

De specifika färdigheter vi som antropologer/etnologer besitter är bland annat det kritiska tänkandet, den grundläggande kulturella förståelsen, att kunna arbeta självständigt och mot en deadline, att ha förmågan att kunna granska, bedöma och presentera information på ett effektivt, sammanfattande och enkelt sätt.

Vill du ha mer information om Projekt Athena så kolla in deras hemsida på www.projektathena.se och passa även på att skriva under uppropet för humanistisk upprättelse.

1 kommentar:

Anonym sa...

Härlig blog! Intressant!

Fortsätt så!